Wednesday, 27 May 2015

Apakah itu ‘Kangen’

Makna Kangen? 

Perkataan Kangen yang digunakan ialah berasal daripada perkataan Jepun yang membawa maksud "kembali kepada asal". Jadi, air kangen yang mempunyai ciri seperti beralkali, berion, anti oksida, di struktur semula serta kaya dengan hidrogen aktif mampu membantu tubuh badan untuk 'kembali kepada asal' iaitu tubuh badan yang normal dan sihat.
Terdapat pelbagai mekanisme dalam badan anda yang bekerja bersama-sama untuk mengekalkan keseimbangan pH yang betul di seluruh badan anda. Keasidan atau kealkalian bahan yang diukur menggunakan pH. Skala pH berjalan 0-14, dengan 0 yang paling berasid, 14 paling beralkali, dan 7 adalah neutral. Untuk terus hidup, badan kita mesti mengekalkan pH yang sangat dekat dengan 7.4, yang hanya di sebelah alkali neutral.
Jika pH tubuh anda berbeza jauh dari pH ideal,pelbagai enzim sukar untuk berfungsi dengan sempurna. Mengekalkan keadaan sedikit alkali ini adalah satu cabaran yang berterusan, terutamanya kerana fungsi asid-membentuk yang berlaku di dalam badan, dan diet pemakanan yang tidak seimbang dimana kita makan makanan yang menghasilkan asid dalam bada. Idea bahawa pelbagai makanan mempengaruhi pH badan bukan baru. Malah, seawal tahun 1900-an awal, banyak doktor mula belajar pH mengubah kesan makanan yang berbeza. Mereka mendapati bahawa hanya sedikit makanan adalah "neutral" , kebanyakan makanan adalah "menghasilkan alkali" atau "menghasilkan-asid" Mereka juga mendapati bahawa hanya menukarkan diet yang boleh mengubah pH badan.
Tidak menghairankan, membawa pH badan lebih dekat dengan julat normal membantu pesakit menjadi lebih sihat. Lebihan asid dalam badan telah pun dikaitkan dengan pembentukan kanser, penyakit jantung, kencing manis, dan osteoporosis.

No comments:

Post a Comment